Välkommen till G Swensons krog i Torekov. Vi är en familjerestaurang i Torekovs hamn med anor sedan 1907. Idag är 3e och 4e generation på plats för att ge dig en upplevelse. För oss är lokala råvaror inget märkvärdigt, sedan öppnandet av restaurangdelen 1990 har vi dagligen kört till våra eminenta bönder på Bjäre för att hämta råvaror av bästa kvalitet.

Nedan har vi samlat allmän information om Hallands Väderö.

Hallands Väderö

Vad får man inte missa när man är i Torekov/Båstad området? Hallands Väderö! Har du inte varit där tidigare? Grattis, du har en fantastisk plats framför dig att utforska. Har du varit där? Då vet du antagligen vad vi menar när vi säger att ett besök på Halland Väderö, kallad kort och gott Ön av lokalbefolkningen,  är ett måste minst en gång varje sommar, gärna flera.

Hallands Väderö är en viktig och stor del av Torekovs historia. På stenåldern kunde man gå mellan fastlandet och ön, idag kommer man längre med båt! Om man inte har en egen båt så går Väderö Trafiken varje dag under sommaren. Den båten lägger till i Sandhamn och det är lätt att många nöjer sig med att stanna där, men lyft blicken och ta en promenad! Tar man en tidig båt ut och sista hem hinner man mycket väl gå ön runt. Ön är 3 kilometer lång och på det smalaste stället 600 meter bred. Ett platt men skiftande landskap breder ut sig, karga klippor som möter havet och inne i mitten finns en djup, fuktig skog. Ett rikt djurliv med flera arter som bara finns här på Hallands Väderö.

Vår familj har rest över hela världen men är alla överrens om att ingenstans är vattnet så friskt och klart som på Väderön, man kan se krabborna nere på bottnen. I Sandhamn finns en jättelång sandstrand med kritvit sand som är perfekt med barnfamiljer, i Kappelhamn och längs med kohallarna kan man bada från klippor, har du tur hittar du den perfekta hoppklippan!

Historian om Hallands Väderö

Om man är intresserad av historian om Hallands Väderö så finns det faktiskt mycket att hitta, det mesta är väl dokumenterat och mycket tack vare att det är svenska kyrkan som förvaltat ön sen den gavs till Sverige från danskarna.
Man har hittat spår som säger att människan har brukat Hallands Väderö sedan tidig stenålder. Ön var rik på fisk och man jagade säl och plockade fågelägg. Öborna grävde hålor med sill och sillrester som ruttnade för att få fiskoljan att flyta upp till ytan, den använde man som  lampolja.

Hallands Väderö är förutom sitt rika fågelliv kända för sitt sälbestånd. Om man är intresserad så anordnas sälsafari där man kan skymta sälarna som vid fint väder gillar att ligga och sola sig på klipporna. År 1966 så fanns endast 10 knubbsälar, sedan dess har den ökat stadigt och runt år 2000 så fanns det 400 i kolonin.

En annan sällsynt art är den svarta huggormen som inte alls är ovanlig att skymta och misstags ofta för snok. Den är väldigt giftig och man bör hålla sina hundar kopplade så dem inte springer för långt in i buskar och slån.